
Vücudumuzda yaşamsal faaliyetlerin çoğunda görevi olan ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu maddeleri içinde depo eden karaciğer sağlığını kaybederse, nasıl beslenmek gerekir?
EN SIK GÖRÜLEN KARACİĞER HASTALIKLARI NELERDİR?
**Akut viral hepatit: Hepatit A,B,C,D ve E’den oluşur. Hepatit A birkaç haftada düzelen ve kronikleşmeyen hepatit türüdür. Hepatit B görülen hastaların %10’ununda kronik hepatit gelişebilir. Hepatit C, kronik hepatit oluşumunun başlıca nedeni sayılabilir. Hepatit D, gelişimi için Hepatit B virüsüne ihtiyaç duymaktadır. Hepatit E’de hepatit A gibi kronikleşmeyen bir türdür.
** Kronik hepatit: Karaciğerde oluşan olumsuz klinik tablonun altı aydan fazla sürmesi halinde verilen isimdir. Virüs kaynaklı olabileceği gibi, oto-immün (bağışıklık hücreleri vücuttaki dokulara saldırdığında oluşan durum) nedenli de olabilir.
** Akut karaciğer yetmezliği: Genelde viral hepatit veya ilaç zehirlenmesine bağlı olarak ortaya çıkan, karaciğerin geçici olarak görevlerini yerine getiremediği ve karaciğer hücrelerinde azalma ile seyreden bir karaciğer hastalığıdır.
** Alkolizme bağlı karaciğer hastalığı: Çok fazla alkol içen bireylerde görülen bir hastalıktır. Erken dönemlerinde akut hepatit görülürken, geç dönemlerinde siroz oluşabilir. Siroz gelişimi, alınan alkol miktarına ve alkol bağımlılığının süresine bağlıdır. Açken içki içenlerin ve biden fazla çeşit içkiyi bir arada tüketenlerin bu hastalığa daha duyarlı olduğu düşünülmektedir.
KARACİĞER HASTALARINDA GÖRÜLEBİLECEK BESLENME SORUNLARI NELERDİR?
Karaciğer hastalarında besin alımını azaltan hastalığa bağlı etmenler olabilir. Karın ağrısı, kusma, kullanılan bazı ilaçlar ve bazı hormonal değişimler nedeni ile karaciğer hastalarında iştahsızlık sık görülen bir sorundur. Kusma, ishal ve ishale bağlı besin öğesi emilimde azalma olması gibi nedenlerle, bu hastaların vücudundan besin öğesi kaybı fazla olur.
KARACİĞER HASTALIKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ
Karaciğer hastalarının, genellikle iştahsızlık sebebiyle besin tüketimleri azdır fakat vücutlarının gereksinim duyduğu besin öğelerinde artış vardır. Bireyin özelliklerine, hastalığın çeşidine göre farklı diyet düzenlenmesi gerekmektedir. Kan şekerinde problemler olan karaciğer hastalarının öğünleri, kan şekerini dengeleyecek şekilde düzenlenmelidir. Bütün karaciğer hastalarına verilebilecek bir beslenme önerisi ise, alkolden uzak durmaktır. Karaciğer hastalığınız varsa ve size özel hazırlanmış bir diyetiniz yoksa lütfen bir diyetisyene danışınız.
REFERANSLAR
1)Nutrition Society (2005) Clinical Nutrition, Blackwell Science, Oxford
2)Ralph A. (1993) Human Nutrition and dietetics, Churchill Livingstone, Edinburgh