BİZE ULAŞIN

Diyetisyen

Diyet yapmaya karar vermek oldukça sıkıntılı bir süreçtir. Çünkü kısa vadede hemen sonuca varılmaması bazen aylarca yapılacak olması bireyleri sıkıntılı bir sürece giriyorum diye düşündürebilir. Sırf bu sürece başlamaya karar veren bireylerin çoğu zaman diyete başlamadan önceki birkaç gün sürekli sevdiği yemekleri sınırsız olarak yedikleri de bilinmektedir. Bu da diyet sürecinin sadece beslenme değil psikolojik etmenlerinde etkili olduğunu göstermektedir.

Diyetisyene ilk gelindiğinde neler yapılır?

İyi bir diyet süreci, diyet öncesi iyi bir analiz ile başlar. Sabah kalktığınızdan akşam yatana kadarki tüm yaşam düzeni ile ilgili bir form doldurmanız sizden istenir. Bu formda sevdiğiniz ve sevmediğiniz yemekler, beslenme alışkanlıklarınız, yaptığınız fiziksel aktivite, tüm gün içerisindeki tüketilen besinler veya hangi besinlere ulaşabildiğiniz vs gibi tüm bilgiler yer almaktadır. Ayrıca son 3 ay içerisinde yaptırdığınız kan tahlilleriniz var ise onları da yanınızda getirmenizi rica ediyoruz. Eğer bunlar yoksa geldiğinizde gerekli kan tahlilleri üzerine konuşuyoruz.

Kan tahlilleri sonrasında kilo vermenizi engelleyen faktörler var ise gerekli bilgiler ışığında doktora yönlendirmeler yapılır. Bu tahliller en az diyet kadar önemli olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bunlardaki herhangi bir problem sonrasında diyetinizi dört dörtlükte yapsanız kilo vermeniz ya çok yavaş olacaktır ya da olmayacaktır.

Diyetisyenle görüşme süreci nasıl oluyor?

Görüşmelerimiz her hafta olmaktadır. Çünkü bu şekilde çok daha iyi ve hızlı sonuç alınmaktadır. Fazla kaçak yapma şansınız olmayacağı için sizden istediğimiz beslenme alışkanlığı da bu şekilde oturmaktadır. Her hafta vücut analiz ölçüm cihazımız ile vücudunuzdaki yağ, kas, su dâhil yaklaşık 18 önemli değer belirlenmektedir. Özellikle bölgesel problemleriniz bu ölçümlerde daha net görülmektedir.

Diyet sürecinde önemli olan yazılan programın uygulanabilir olmasıdır. Eğer yapamayacağınız veya sevmediğiniz besinler üzerinden yazılan programların yapılamayacağını dolaysıyla başarı sağlanamayacağı bilinen bir gerçektir. Bu neden ile diyeti sizinle birlikte yazmaktayız. Gün içerisindeki beslenme alışkanlıklarınızı doğruları ile değiştirmeye çalışırken size uygulanamayan bir sistem denemeyiz. Ama bu süreçte gerçek olan bir gerçekte doğru beslenme alışkanlarının temelinin sarsılmaması gereklidir.

Diyete birkaç ay devam ettikten sonra değişim ne şekilde oluyor?

Kilo verme konusunda her insanın kilosunun takıldığı düşmediği dönemler olması gayet normaldir. Bu vücut direncinin olduğunu ve bağışıklık sisteminizin zayıflamaması için yapılan bir dengedir. Bu durumlarda sabırlı olmalı ve vücudunuzun kiloyu yavaş yavaş vermesini beklemelisiniz. Direnç noktaları kırıldığında kilo vermenin biraz daha hızlandığını ve giden kilonun yağdan olduğunu göreceksiniz.

Ayrıca diyetin başında kan tahlillerinde problemle karşılaştıysanız 3 ay sonrasında sadece problemli olanlara yeniden baktırmalısınız. Doktorunuzun da bunları düzenli olarak takip etmesi hem kilo kaybınız hem de sağlıklı bir bedene sahip olmanız için şarttır.

Hedefe ulaştıktan sonra ne yapmalıyız?

Diyete ilk başladığınızda ilk hedefiniz istediğiniz kiloya gelebilmektir. Peki, hedefe ulaştıktan sonra kilonuzu korumayı biliyor musunuz? İşte bu süreçte de sizinle birlikteyiz. Çünkü dünyada kilo verme başarısı %98 iken, kilo koruma başarısı %2’dir. Bu nedenle en az 6 ay daha inmiş olduğunuz kilo da kalmanız gereklidir. Eğer kilo koruma olmaz ise kilonuzun hızlıca eskiye doğru döndüğünü göreceksiniz. Bu dönemde de sürekli haftalık olarak değil danışanın durumuna göre on beş günlük, üç haftalık veya aylık olarak görüşülmektedir. Altıncı aydan sonrasında ise oturmuş kilonuzun artık kolay kolay artmadığını göreceksiniz. Tabiki temel beslenme programının kurallarını komple ihmal etmediğiniz durumlarda. Bu sürecin uzun olduğunu unutmadan bir uzmanla çalışmanız işin sonunu getirmeniz açısından önemlidir.