
İşte danışanlarımızın merak ettiği diğer konu: Hangi kuru yiyecekleri tüketiyoruz?
Raflı nemden uzak tuttuğumuz ve kiler olarak kullandığımız dolabımızda işte bu besinler her zaman bulunuyor.
— Kepekli makarna: Pek sık tüketmesem de, benim için her zaman bir paket bulunur.
— Makarna çeşitleri: Pek rağbet görmeseler de, 1-2 paket acil durumlar için bulunur.
— Beyaz soğan: Yemeklerde ve çorbalarda kullanmak üzere bulunur.
— Sarımsak: Yemeklere ve cacıklara eklenmek üzere bulunur. Tansiyonumu aşırı şekilde düşürdüğünden ve her sarımsak tükettiğimde kendimi neredeyse baygın bulduğumdan ötürü, sağlığa çok yararlı olduğunu bilmem ve savunmama rağmen çok nadir tüketebildiğim bir kuru gıdadır.
— Tam tahıllı kahvaltı gevrekleri: Acelemin olduğu sabah kahvaltılarında pratik bir çözüm olduğu için her zaman çeşitleri kuru dolabımızda yerini bulur.
— Müsli: Müslinin sağlığa olan faydaları artık iyi bilinen bir gerçek. Fakat ben tüm bu gerçekleri bildiğim halde müsliyi tek başına çok nadir tüketebiliyorum. Genelde kahvaltılarda, tam tahıllı kahvaltı gevrekleri ile tüketiyorum. Ama çok yakında müsliyi daha lezzetli ve tüketilebilir hale getirmenin çeşitli yollarını, tarifler geliştirerek arıyoruz J Bu konudaki sürprizler yakında…
— Bitki çayları: Benim favori alanım. Bazılarını keskin aromaları nedeniyle halen çok rahat içemesem de kendimi zorlamaya devam J Yeşil çay, ada çayı, zencefilli tarçınlı çay, ekinezya çayı tükettiğim çaylar içerisinde yer alıyor.
— 2’si bir arada kahveler: Üniversite yıllarında finallere çalıştığımız dönemde yurtta diğer kahve çeşitlerini temin edemediğimiz için tüketmeye alıştığımız bu kahve çeşitlerini –ki o zaman 2’si bir aradalar yoktu ve durum daha vahimdi- hala az da olsa bulunduruyoruz. Geç saatlere kadar çalışmamız gereken günlerde bir adet içmek üzere kuru dolapta yerlerini koruyorlar. Unutmayın günlük kalori alımınıza mutlaka ekleyin. Çünkü 1 paket kahve neredeyse 1 dilim ekmekten daha fazla kalori içeriyor.
— Kabuk tarçın: Kan şekeri dengesi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle ve güzel aromasıyla bitki çayları içerken fincanımın içerisinde yerini alması için mutlaka 1 paket bulunur.
— Kuru baklagiller: Çorbalarda, yemeklerde ve haşlanmış olarak salatalarda yerlerini almak üzere birer paket bulunur. Kuru baklagilleri, cam kavanozlarda saklamayı tercih ediyoruz.
TEHLİKENİN DORUKLARDA OLDUĞU KISIM: ATIŞTIRMALIKLAR
Evet, itiraf ediyoruz, biz de atıştırıyoruz! Ama neleri?
— Diyet bisküviler, krakerler, çubuklar: Piyasada bulunan her iki markanın ürünleri de dolabımızda yer alıyor. Çünkü bizce birbirlerine üstünlük gösterdikleri birçok ürün var. Ben yulaflı-meyveli bisküvileri, diyet tuzlu bisküvileri, diyet çubuk krakerleri ve mısır pirinç patlaklarını daha çok tercih ediyorum.
— Tahıl barlar: İşte bir bayanın tatlı krizleri ile yaşadığı savaşta başarı sağlamasının en kolay yolu. Piyasada bu tür ürünleri üreten 3 farklı firma var. Açıkçası benim tercihim çocuklar için yapılan, kakaolu ve çikolatalı, 88 kalorilik ürün.
— Badem: Aralıksız çalıştığımız günler için en pratik ara öğün seçeneğimiz. Çantamda ve dolabımızda her zaman yerini bulur. Ayrıca değişik tatlar yaratmak adına salatalarımıza da ilave ettiğimiz günler oluyor.
— Fındık: Bademden sonra pratik ara öğün seçeneklerimizden bir diğeri de fındık.
— Ceviz: İkimizde cevizi tek başına yemeyi sevmeyiz. Bu nedenle peynirli salata çeşitlerine ilave etmeyi tercih ediyoruz.
— Beyaz leblebi: Her zaman olmasa da, kimi zamanlarda ara öğün olarak tercih ettiğimiz bir diğer kuruyemiş.
Uzm. Diyetisyen ve NLP Uzmanı Serkan TUTAR