BİZE ULAŞIN

    Ağız Hastalıklarında Beslenme ve Diyet

    Eğer sizinde çürük bir dişiniz ya da diş eti sorunlarınız varsa, ağız bölgesinden bir operasyon geçirmeniz gerekiyorsa ya da geçirdiyseniz, yemek yemek size çok acı veren bir iş olarak gözüküyor olabilir. Durumunuz düzelene kadar beslenmenizde yapacağınız ufak değişiklikler size tekrar iştah ve yemek yeme zevki kapılarını aralayabilir. Ağız hastalıklarında uygulayacağınız püf noktalarının neler olduğunu bilmek ister misiniz?

    SIK GÖZLENEN AĞIZ HASTALIKLARI

    DİŞ ÇÜRÜKLERİ:Özellikle çocuklarda olmak üzere, çoğumuzun zaman zaman ağrılarından yakınarak karşılaştığımız bir durumdur. Diş çürükleri, birçok nedenle oluşabileceği gibi, en sık rastlanan durumlar diş hijyenine yeteri kadar önem verilmemesinden oluşur. Eğer diş çürüğünden yakınıyorsanız, basit şekerler olarak adlandırılan şekerlerden (çay şekeri, çikolata, şekerler, karamelalar gibi) uzak durmanız gerekiyor. Ara öğünlerde karbonhidratlı besinleri azaltmak ve genel beslenme örüntünüzde şekerli besinlere çok fazla yer vermemek diğer iki çözüm önerisidir.

    Dişlerinizi çürüklerden korumak istiyorsanız bunları unutmayın

    Diş bakımına özen göstermeli ve şekerli besin tükettikten sonra dişlerinizi fırçalamalısınız.
    Diş sağlığı için önemli olan minerallere yani kalsiyum, fosfor ve floride gereken önemi vermelisiniz. Desilitresi başına 0.7- 1.2 mg florid içeren sular diş sağlığını koruyucu etki göstermektedir. Peynirin içinde bulunan kalsiyum ve fosfor şekerin asit etkisini yok ederek, dişleri çürüklerden korur.
    Şeker alkollerinden olan Ksilitolün diş sağlığını koruyucu etkisi vardır. Çiklet çiğnemekten hoşlananların şeker içeren çikletler yerine ksilitol içeren çikletleri çiğnemeleri diş sağlığı açısından daha uygundur.
    Diş macunlarınızı seçerken, florid içerenlere yönelmeniz diş sağlığınız açısından önemlidir.
    Diş hekiminizi altı ayda bir ziyaret etmeyi unutmayın.
    DİŞ ETİ SORUNLARI:Diş etlerinizde ağrı ya da kanama gibi problemler varsa ya da diş çekilmesi yüzünden diş kaybı yaşadıysanız, bu durum enfeksiyondan ya da vitamin yetersizliklerinden kaynaklanıyor olabilir. Bu problem çözülene kadar nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenmek ve vitaminlerin zengin dünyasını keşfetmek için teşhis konulduktan sonra diyetisyeninize başvurun.

    Şeker ve şekerli besin tüketiminizi azaltmak ve bu dönemde daha çok sulu besinlere yönelmek acılarınızı hafifletecektir. Eğer, diş eti probleminiz vitamin yetersizliğinden dolayı oluşmuşsa, vücudunuzda eksik olan vitaminden zengin kaynaklara yönelmelisiniz. Tabi ki, sorununuz bitene kadar ağzınızda ağrılara neden olmayan kaynakları tercih etmeniz daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

    ANEMİ: Demir ve B12 vitamininin yetersiz olduğu durumlarda ortaya çıkan anemiler de, ağzınızda acılara neden olabilir. Yapmanız gerekenlerse, bu dönemde az posalı ve sulu besinleri tercih etmektir. Demir mineralinden ve B12 vitamininden zengin besinlere yönelin. Ağır anemilerde, vitamin ve mineral takviyesine ihtiyaç duyulabilir. Bu konuda bir uzmana danışmalısınız.

    OPERASYON MU GEÇİRDİNİZ?Ağzınız ya da boğazınız ile ilgili bir operasyon geçirdiyseniz, büyük bir ihtimalle çiğneme ve yutma güçlüğü çekiyorsunuz. Bu dönemde sulu ve az posalı besinleri tercih etmelisiniz. Çiğneme ve yutma güçlüğünüz sebebi ile iştahsızlık sorunu ile karşı karşıyaysanız doğru besinleri seçip seçmediğinizden emin olmak için bir diyetisyene danışmalısınız.

    BUNLARI UNUTMAYIN…

    Sulu ve yumuşak besinleri tercih etmeniz ağrılarınızı hafifletecektir.
    Besinleri çok sıcak ya da çok soğuk tüketmemelisiniz.
    Asitli içeceklerden ve alkolden uzak durun.
    Her yemekten sonra diş bakımı yapmayı ihmal etmeyin.
    REFERANSLAR

    1)Food Standards Agency (1995) Manual of Nutrition, 10th edition, Londra TSO

    2)Nutrition Society (2005) Clinical Nutrition, Blackwell Science, Oxford