BİZE ULAŞIN

    Reflünüz mü Var?

    Akşamları mide yanması ile sohbetiniz yarım kalıyorsa, yatağa uzandığınızda ağzınıza ekşi bir tat geliyorsa, son zamanlarda tükürük salgınız arttıysa ve şişkinlik hissiniz varsa sizde bu hastalıkla tanışmış olabilirsiniz. Erken teşhis ve uygun tedavi ile bu hastalığın yaşam kalitenizi azaltmasına izin vermemek sizlerin elinde…

    REFLÜ NEDİR? Çevreden de adını sıklıkla duyduğunuz reflü hastalığı, midede kalan besin içeriğinin yemek borusuna doğru geri gelmesidir. Reflü hastalarının da başlıca şikâyetleri bu uygunsuz geri akımdan kaynaklanır. Midenin içinde yer alan sıvılar asidik olduğundan dolayı geri akımda yanma ve acı tat oluştururlar. Reflü hastaları “midem yanıyor” dediklerinde, aslında acıyı hissettikleri bölge yemek borusunun mideye açılan kısmıdır. Çünkü mide kendi asidine karşı dayanıklıdır, fakat aynı dayanıklılığa ağzımız ve yemek borumuz sahip değildir. İlerleyen reflü hastalığında ses kısıklığı ve demir eksikliği anemisi oluşabilir.

    REFLÜ NEDEN OLUR? Reflüye sebep olabilecek etmenleri ikiye ayırabiliriz. Birinci grup etmenler, yemek borusunun yapısında olan bozukluklar, bazı mide hastalıkları ve başka bir hastalığımız nedeniyle kullanmak zorunda olduğumuz bazı ilaçlar gibi bizim üzerinde değişiklik yapamayacağımız faktörlerdir. Fakat ikinci grup etmenler bireyler tarafından düzeltilebilecek bazı etmenlerdir ki, bunlar midenin aşırı gergin olması “çok aşırı miktarlarda yemek yemek”, şişmanlık “tabi bu kadar aşırı yemek yemenin sonu” gibi faktörlerdir.

    REFLÜDEN KORKALIM MI? Eğer reflüyü azaltacak yaşam stiline adapte olamazsanız ve yapmamanız gerekenleri yapmaya devam ederseniz, reflü bir kâbusa dönüşebilir. Çünkü geç teşhis, tedavi edilmemiş ve gerekli beslenme düzeni oluşturulmamış reflüler, zamanla gastrit ve çeşitli barsak hastalıklarının oluşma riskini arttırabilir.

    GEBELERDE RİSKTE! Gebelerde de reflü sıklıkla gözlenebilecek bir sorundur. Gebeliğin son ayları ile birlikte giderek ağırlaşan bebeğin karında yarattığı baskı reflünün temel nedenidir. Genelde doğumdan sonra bu durum düzelmektedir.

    YAŞAM STİLİNDE BİR KAÇ DEĞİŞİKLİK GECELERİ RAHAT UYUMANIZI SAĞLAR!

    Fazla ağırlıklardan kurtulun… Şişmanlık, reflü riskini arttıran faktörlerden biridir. Fakat ağırlıklardan kurtulurken başka bir batağa saplanmayın… Yani şok diyetlere, süper diyetlere vs. SİZ ÖZELSİNİZ, BIRAKIN DİYETİNİZ DE ÖYLE OLSUN…

    Geceleri yemekten uzak durun… Gece yenilen yemeklerde reflü riskini arttırır. Bu nedenle geceleri yemeğe elveda demeniz gerek. Kendinize yeni hobiler bularak, bu alışkanlığınızı yenebilirsiniz. Sadece biraz gayret…

    Sigara ve alkole hayır! Sadece reflüm artar korkusu ile değil, bütün sağlığım tehdit altında diye düşünerek, eğer içiyorsanız sigaradan uzaklaşmalısınız. Alkol de reflü riskini arttırır. Bu nedenle alkol tüketiminizi sınırlandırmak reflüsü olanlar için uygun olacaktır.

    Beslenme de Düzen… Rahat bir gün ve günün sonunda rahat bir uyku için, öğün atlamaktan vazgeçmeniz gerekli… Öğün saatlerinizi sabitleştirmeye çalışın ve hiçbir öğününüzden vazgeçmeyin. Bir öğün yememek, genelde bir sonraki yemekte iki öğün kadar yemek demektir. Bu da reflünüzü arttırabilir.

    Aşırıya Son… Yeterli sizin için “yeterli” olacaktır… Aşırı yemek yemeye son vermelisiniz. Midede oluşan gerginlik, reflünüzün şiddetlenmesine ve daha çok tadınızın kaçmasına neden olabilir. Bu nedenle, size yetebilecek kadar yemeniz gerekli. İştah için değil, aç hissettiğiniz için yemek yerseniz miktarın da azalacağını göreceksiniz.

    Sadece size değil, kızartma ve kavurma kimseye önerilmiyor… Kızartma ve kavurmaları yaşamınızdan çıkarmanız, daha rahat yaşamanızı sağlayacak. Zaten bu tür pişirme yöntemleri temelinde sağlıksız kabul edildiği için kimseye önerilmemekte. Yani çok fazla kaybınız yok… Hem ızgara, buğulama, haşlama ve fırınlama yöntemleriyle pişen yemeklerin de gayet lezzetli olduğunu fark edeceksiniz.

    En ideali “ILIK”… Çok sıcak veya çok soğuk olan besinleri tüketmemeye gayret etmelisiniz.

    Çay ve kahve: Sınırlı ve açık… Çay ve kahvede reflünüzün şiddetlenmesine neden olabilir. Bu nedenle, çay ve kahvenin miktarını azaltmanız ve açık tüketmeniz daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

    Baharatlara Dikkat! Acılar lezzetlidir fakat canınızı yakabilir. Acı baharatlardan mümkün olduğunca uzak durun.

    Dar kıyafetler ve kemerler dolaba! Çok dar kıyafetler ve kemerler, yaptığı basınçla reflünüzü arttırır. Daha rahat hissetmek için, daha rahat giyinmeye çalışın.

    Yüksek yastıklar, rahat uyku… İlk başlarda zorlansanız da, yüksek yastıkla uyumaya çalışın. Yüksek yastık kullanmaya başladığınızda, geceleri midenizin yemek borunuzu rahatsız etmeyi bıraktığını göreceksiniz.

    REFERANSLAR

    1)Food Standards Agency (2005) Manual of Nutrition, TSO, London

    2)Nutrition Society (2005) Clinical Nutrition, Blackwell Science, Oxford

    3)Ralph A. (1993) Human Nutrition and dietetics, Churchill Livingstone, Edinburgh