BİZE ULAŞIN

    Okula Giden Çocuklar Nasıl Beslenmeli

    Çocuğunuz artık okula başladı. Beslenmesini sürekli takip edemeyeceğiniz bir yerde. Kazandırdığınız doğru beslenme alışkanlıklarından uzaklaşmaması için yapılması gerekenlere bir göz atın…

    İlk birkaç yıl beslenme çantası… İlk senelerde çocuğunuzun okulda beslenmesini takip etmek daha kolaydır. Çünkü yiyeceğini siz hazırlarsınız. Fakat iki olumsuz olasılıkta mevcut! Eğer beslenme saatleri menüleri, beslenme bilgisi yetersiz birileri tarafından hazırlanıyorsa, dengeli beslenmede çatlaklar oluşabilir. Bu nedenle, menülerin kimler tarafından hazırlandığını bilmeniz önemlidir. Her akşam beslenme çantasına baktığınızda içini dolu görüyorsanız, çocuğunuz muhtemelen dışarıda bir şeyler yemeyi tercih ediyordur. Onunla kavga etmeden ne yediğini ve neden sizin hazırladıklarınızı yemediğini sorabilirsiniz. Bu dönemde çocuklar çevrelerinden etkilenmeye müsaittirler veya hazırladığınız besinlerle ilgili bir sorun olabilir.

    Kahvaltısız yine olmaz… Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamamasını sağlamalısınız. Kahvaltı öğününü atlamak, çocukta yorgunluk, halsizlik, dikkat dağınıklığı yaratabilir. Kahvaltı yapan çocukların, yapmayan çocuklara oranla okulda daha başarılı oldukları dikkati çekmektedir. Kahvaltı da, süt, peynir, yumurta, ekmek, meyve, meyve suyu ve bazı sebzelerin yer alması, dengeli bir kahvaltı ve güne mutlu başlamak demektir.

    Okul Yemekhaneleri… Günümüzde birçok tam günlü okulun menüleri diyetisyenler tarafından hazırlanıyor. Çocuğunuzun gittiği okulda böyle bir uygulama yoksa neden olmadığını yetkililerden öğrenebilirsiniz. Eğer durum düzeltilemiyorsa, menüleri takip edin. Dört ana besin grubundan eksik olan varsa, çocuğunuzun ara öğünde bunları tüketmesini sağlayabilirsiniz veya akşam yemeğinizin menüsünü buna göre düzenleyebilirsiniz.

    Dışarıda satılan besinlere dikkat! Açık havada satılan veya pişirilen, uygun ortamlarda hazırlanmayan ve saklanmayan besinlerden uzak durmasını sağlamak önemlidir. Bu tür besinler hem çocuğunuzun büyüme ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu besin öğesi ihtiyacını karşılayamaz, hem de besin zehirlenmesine neden olabilir. Bu tür besinler konusunda, çocuğunuzla çatışmak yerine ona bu besinlerin neden zararlı olabileceğini anlatın.

    Fast-food’lar her yerde… Bu tür besinlerin genelde yağdan ve enerjiden zengin, mineral ve vitaminlerden fakir olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenlerle, çocuğu okul yemeklerine yönlendirmek daha uygun bir seçim olabilir. Eğer bu restoranlardan başka yemek yiyebileceği bir yer yok ise, ızgara hazırlanmış etleri, salataları ve asitli içecekler yerine ayranı tercih etmesi gerekir. Eğer çocuğunuzun besin tercihi bu tür besinlerdense, onunla bu konuda anlaşın ve haftada 1–2 defayı geçmemesini sağlayın…

    Yağlı besinler, genelde ara öğünler… Çocuklar teneffüslerde karınları acıktığında genelde açma, börek gibi yağdan zengin besinlere yönelirler. Okula yanında götüreceği 1–2 adet meyve ara öğünlerde açlığını bastırır ve vitamin açısından beslenmesini destekler.

    REFERANSLAR

    1)Köksal G. (2000) Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara

    2)Nutrition Society (2005) Clinical Nutrition, Blackwell Science, Oxford