BİZE ULAŞIN

    Obezite Tedavisi: Obeziteyi Uzaklaştirmanin Yollari

    Obezite tedavisi birçok farklı yaklaşımı içinde barındırmaktadır. Obezitenin en temel tedavisi, üç ana kısımdan oluşur. Bu üçlü, beslenme tedavisi, egzersiz ve davranış tedavisidir. Davranış tedavisine, yaşam stilinde değişiklik oluşturma da diyebiliriz. Fakat bazı durumlarda, obezite tedavisinde ilaç ve cerrahi yöntemlerde yer alır. Bu farklı tedavi birleşenlerinin özelliklerini sizler için değerlendirdik…

    DİYET TEDAVİSİ: Obezite problemi kalıcı olarak sadece sağlıklı beslenme ilklerine uygun ve birey için “ÖZEL” hazırlanmış olan zayıflama diyetleri ile çözümlenebilir. İnsanlar kilo vermek için, farklı diyet arayışlarına girseler de genellikle bu girişimler başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Çünkü bireyin kendi ihtiyaçlarına ve isteklerine göre hazırlanmamış diyetlerde süreklilik sağlamak imkânsızdır.

    EGZERSİZ ve FİZİKSEL AKTİVİTE:  Egzersiz ve fiziksel aktivite zayıflamada ve uzun dönem ağırlık kontrolünde çok önemlidir. Ayrıca hareketli bir yaşam tarzı, sağlığı da beraberinde getirir. Fakat egzersiz programına sağlık kontrolünden geçilerek başlanması ve bir profesyonel ile çalışılması önem taşır. Ayrıca, ömür boyu sürdürülebilecek bir egzersiz programı, uzun dönemde kilo kontrolünü kolaylaştırır ve tekrar kilo alma riskini azaltır.

    DAVRANIŞ TEDAVİSİ:  Davranış tedavisinde amaç, bireyin yanlış alışkanlıklarını doğru alışkanlıklar ile değiştirmek ilkesine dayanır. Bireyin amaçlarını belirlemek, yanlış alışkanlıklarını saptamak ve söndürmek –psikolojide istenmeyen davranışın ortadan kaldırılması anlamına gelir- ve istenilen davranışları belirleyerek bu davranışların pekiştirilmesini sağlamak bu tedavinin kapsamını oluşturur. Davranış tedavisinde, stres kontrolünün sağlanmasına yönelik bilgilerin yer alması olumlu etki oluşturabilir. Sonuçta bu tedavide, bireylerin kazandığı sağlıklı davranışları yaşam boyu sürdürmeleri hedef alınmaktadır.

    DİĞER TEDAVİ YÖNTEMLERİ:

    İLAÇ TEDAVİSİ: Obezite tedavinde kullanılan ilaçların farklı çeşitleri vardır. Fakat kullanım alanları tektir. Obezite açısından gerçekten riskli olan bireylerde –ağır obezlerde- eğer çeşitli nedenlerle diyet tedavisinde başarı sağlanamamışsa doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlardır. Bu tür ilaçların üç aydan fazla verilmemesi önerilmektedir. Zayıflama ilaçları kullanan bireylerin tıbbi açıdan takibi çok önemlidir ve bu tür ilaçların yan etkileri olduğu unutulmamalıdır.

    CERRAHİ TEDAVİ: Cerrahi tedavi, genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Birden fazla metodu olmakla birlikte en bilineni mideye kelepçe takma adı ile anılan operasyondur. Obezite tedavisinde en son çare olarak değerlendirilmelidir. Birey için bazı riskleri olduğu ve ameliyattan sonra da her şeyin bir anda düzelmeyeceği bilinmelidir. Bu tür operasyonlardan sonra, sindirim sisteminin bir bölümünün kapasitesi azaltıldığından dolayı bireyin beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Genelde bu tür ameliyatlardan sonra kusma ve ishali engellemek için katı kurallı diyetlerin uygulanması gerekir.

    REFERANSLAR

    1)Nutrition Society (2005) Clinical Nutrition, Blackwell Science, Oxford

    2)The British Nutrition Foundation (2005) The report of the British Nutrition Foundation Task Force: Obesity, Blackwell Science, UK