BİZE ULAŞIN

Molibden

Görevleri: Vücudumuzda çok az miktarda bulunmaktadır.

-Demir metabolizmasında rolü vardır.

-DNA metabolizması için gerekli enzimlerin yapısında yer alır.

-Pürinin sentezinde ve yıkımında görevlidir.

Yetersizliği: İnsanda yetersizliğine sık rastlanmamaktadır. Yetersizlik durumunda, böbrek taşları, diş çürümeleri ve sinir sistemi bozuklukları gözlenir.

Fazla Alım: Çok yüksek miktarlarda alımı, gut hastalığına, sindirim sisteminde bozukluklara ve kemiklerde bozulmaya neden olabilir.

Kaynakları: Molibdenin en iyi besinsel kaynakları; organ etleri, kuru baklagiller, maya ve tahıllardır. Topraktaki yoğunluğuna bağlı olarak, bitkisel besinlerde bulunur. Kumlu toprakların ve alkali özellik gösteren toprakların molibden açısından daha zengin olduğu söylenmektedir.

Vücutta Biyoyararlılığını Arttıran ve Azaltan Durumlar: Molibden mineralinin demir, kükürt, bakır gibi diğer minerallerle ilişkisi vardır. Fazla molibden içeren topraklarda beslenen hayvanlarda bakır yetersizliği durumu gözlenmiştir. Molibdeni çok fazla içeren bir diyete, diğer bir mineral olan kükürdün eklenmesi zehirlenme ihtimalini azaltmaktadır.

REFERANSLAR

1)Duyff RL. Çeviri Ed: Prof. Dr. H. Tanju BESLER, Prof. Dr. Sevinç YÜCECAN, Prof. Dr. Gülden PEKCAN, Dr. Berat NURSAL TOSUN, Amerika Diyetisyenler Derneği’nin GELİŞTİRİLMİŞ BESİN ve BESLENME REHBERİ, John Wiley&Sons, Inc. (İzniyle Dora Ticaret ve Gıda Sanayi A.Ş), New Jersey.

2)Ralph A. (1993) Human Nutrition and dietetics, Churchill Livingstone, Edinburgh