
Menopoz dönemine mi girdiniz? Stres yapacak herhangi bir durum olmadığını birazdan okuduklarınızla anlayacaksınız.
Menopoz dönemi doğal bir süreç olmakla beraber, yarattığı sıkıntılar; uykusuzluk, ruhsal sarsıntı ve sıcak basması gibi olaylardır. Bu dönemde sağlıklı beslenme, genel sağlığı arttırır ve sağlıklı olmak menopozdaki rahatsızlıkları en aza indirir.
Bu dönemin en kolay şekilde atlatılması için yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite önem taşımaktadır. Bireyin düzenli bir şekilde fiziksel aktivite yapması menopozun etkilerini azaltmakla birlikte, kalp, kemik sağlığına da birçok katkısı bulunmaktadır.
Bu dönemde bireyin vücudunda oluşan farklılıklardan biri kilo kazanımıdır. Çünkü bireyin metabolik hızının azalması sonucunda, vücudun enerji kullanımı azalacaktır. Hormonal düzeyin değişmesi de kilo alımına neden olabilmektedir. Bireyin yaşlanması nedeni ile daha hareketsiz bir yaşam sürmesi de enerji harcamasını azaltır. Bu sebeple bireyler yaşları ilerledikçe, yaşam şekillerini ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmelidirler. Çünkü menopozdan sonra ortaya çıkan şişmanlık bireyler için bir risk etmeni oluşturmaktadır.
Menopoz dönemindeki bayanlarda bazı hormonal değişimler söz konusu olmaktadır. Bunlardan sonucunda da bazı minerallerin gereksinimi artmakta, bazı minerallerin gereksinimleri azalmaktadır.
Demir gereksinimi bu dönemdeki kadınlarda azalmaktadır. Gereksinmenin azalması da, ortaya çıkacak demir yetersizliği rahatsızlıkları riskini azaltacaktır. Bu dönemde doktorunuza danışmadan, demir desteği almanız sizin kötü sonuçlar doğurabilir.
Kalsiyum gereksinimi ise menopozdaki kadınlarda artış göstermektedir. Çünkü birey yaşlandıkça, vücudundaki östrojen hormonu azalmakta, bu da kemiklerden kalsiyum kaybını hızlandırmaktadır. Bu nedenle bu dönemde kalsiyum alımını arttırmak, kemik kaybının yavaşlamasını sağlamaktadır.
BAŞROL ÖSTROJEN
Menopoz dönemine genel olarak baktığımızda, vücuttaki değişimlerin en büyük etmeni östrojen hormonudur. Bu hormonun azalması sonucunda, kadınların hipertansiyona ve kalp hastalığına yakalanma riskleri artmaktadır
Kalp sağlığınız için;
** Tahıl ürünleri, sebze ve meyve tüketimine özen gösterin. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmenizi öneririz.
** Artık aktif olmanızın zamanı geldi. “Bu yaştan sonra” demeyin. Hareket her zaman berekettir. Vücudunuzu düşünün.
** Bu dönemde kilo vermeniz için çok zor bir dönem. Kilo almamanız ve kilonuzu korumanız önemlidir.
** Bunu demek zor ama streslerinizi bir kenara bırakmalısınız. Kendinizi stresten uzak tutacak, küçük eğlenceler bulabilirsiniz.
** Sigara kullanmayı derhal bırakmalısınız.
** Tuzluğunuzu sofradan kaldırın, artık damak zevkinizden çok sağlığınızı düşünmelisiniz
** Tuzla beraber yağ tüketiminize de dikkat etmelisiniz. Kolesterol ve doymuş yağ içeriği düşük olan bir diyet tüketmelisiniz.
Kadınlardaki kalp hastalığı belirtileri erkeklerden farklı olabilir. Kadınlar, erkekler gibi kalp krizinden çok göğüs ağrıları ile mücadele etmek zorunda kalabilirler.
REFERANSLAR
1) Duyff RL. Çeviri Ed: Prof. Dr. H. Tanju BESLER, Prof. Dr. Sevinç YÜCECAN, Prof. Dr. Gülden PEKCAN, Dr. Berat NURSAL TOSUN, Amerika Diyetisyenler Derneği’nin GELİŞTİRİLMİŞ BESİN ve BESLENME REHBERİ, John Wiley&Sons, Inc. (İzniyle Dora Ticaret ve Gıda Sanayi A.Ş), New Jersey
2) Ralph A. (1993) Human Nutrition and dietetics, Churchill Livingstone, Edinburgh