Laktoz, sütte bulunan tek karbonhidrat kaynağıdır. İnce barsaklarda laktaz adı verilen enzim ile yapıtaşlarına ayrılır ve emilime uğrar. Eğer doğuştan ya da sonradan çeşitli faktörler sebebi ile oluşan bir laktaz enzimi yetersizliğiniz varsa, süt ve süt ürünleri tükettiğinizde mide ve bağırsak rahatsızlıkları çekersiniz.
Doğuştan laktoz intoleransınız varsa, laktoz içeren besinleri tüketmemeniz gerekir. Başka faktörler etkisi ile laktoz intoleransı oluştu ise (sekonder laktoz intoleransı);laktoz toleransınıza göre bir diyet uygulamanız gerekir. Aşağıda sekonder laktoz intoleransı için diyet önerilerine yer verilmiştir. Fakat bireysel farklılıklara göre diyet değişebildiğinden dolayı, bir diyetisyenden yardım almak sizin için en mantıklı karar olacaktır.
Laktoz içeren sütler yerine, laktozsuz süt ve yoğurt tüketin. Yoğurt, içinde bulunan enzim sayesinde ve daha az laktoz içerdiğinden dolayı sizi rahatsız etmeyecektir. Yoğurdu besinlerle tüketirseniz, sindirim sistemi sorunlarınızı daha az gözleyeceksiniz.
Süt yerine peynir tüketebilirsiniz. Peynir, süte göre daha az laktoz içermektedir. Doksan günden fazla olgunlaşmış peynirleri tercih edin, çünkü laktoz içermiyorlar.
Bir süre sonra, normal süt tüketmeyi deneyin. Ufak miktarlar ile başlayın. Hedefiniz, belirlediğiniz bir süre (1–2 haftalık deneme süreleri) içinde bir su bardağı süt tüketmek olsun. Bir hafta sonunda süt içtiğiniz de rahatsızlık duymuyorsanız, barsaklarınız artık laktozu sevmeye başlamış olabilir.
Süt ve süt ürünleri, kalsiyum ve riboflavinin en iyi kaynaklarındandır. Bu besin grubunu tüketemiyorsanız, mutlaka başka besin gruplarından bu besin öğeleri ihtiyacınızı karşılamalısınız.
REFERANSLAR
1)Nutrition Society (2005) Clinical Nutrition, Blackwell Science, Oxford
2)Köksal G. (2000) Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayınları, Ankara