
İş yerinde kaza riskinin azaltılması ve üretimin arttırılması için en temel konunun işçilerin “sağlıklı beslenmesi” olduğunu biliyor muydunuz? İnsanların mesleklerine göre almaları gereken enerji ve besin öğesi miktarı değişiklik göstermektedir ve işçilere yeterli enerji ve besin öğeleri verildiğinde üretkenlikleri artmaktadır. Kendinizi daha sağlıklı ve üretken hissetmek için ya da işyerinizde üretkenliği arttırmak için neler yapmanız gerektiğini öğrenmek istiyorsanız, bu yazımız sizin için…
İŞÇİ BESLENMESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
İşçiler sağlıklı beslenmediklerinde fiziksel güçleri azalmaktadır. Fiziksel gücün azalması işyerindeki üretkenliği azaltır. Yeterli ve dengeli beslenemeyen bir vücutta hastalıkların oluşması kolaylaşır bu da işyeri devamsızlıklarının çoğunun nedenini açıklamaktadır. İşyerleri özellikle fabrikalar, risk ve tehlikelerle dolu yerlerdir ve sağlıklı beslenmeyen işçiler de dikkatsizliğe bağlı kazalar daha yaygın olarak görülmektedir. Her bireyde olduğu gibi işçilerde de sağlıklı beslenme genel sağlığın korunmasında temel basamaktır. İşçilerin sağlıklı beslenmeleri sağlanarak, üretkenlik ve kapasite arttırılabileceği gibi kazalara bağlı sakatlıklar da azalacaktır.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
İşçinin sadece işyerinde sağlıklı beslenmesi, verim ve üretkenliğin artması anlamına gelemez. İşçilerin evde nasıl beslendikleri de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. İşçinin çalışma temposu, çalışma saatleri, işi ve beslenme alışkanlıklarının da genel beslenmesini etkilediği unutulmamalı ve bu konular mutlaka değerlendirilmelidir.
İŞÇİLERİN MENÜLERİ ÖNEMLİDİR
Yemek hizmeti verilen kuruluşlarda, menülerin işçi beslenmesi ilkelerine göre düzenlenmesi önem taşımaktadır. Sadece yüksek enerji içeren menülerin bir geçerliliği olmamaktadır. İşyerinde verilen yemeklerin karbonhidrat, yağ ve protein yönünden de dengeli olması ve yeterli miktarda vitamin ve mineral içermesi gerekmektedir. Ayrıca zehirli maddelere maruz kalan işçilerin ve çok sıcak ortamlarda uzun süre çalışan işçilerin menülerinin özel düzenlenmesi gerekmektedir. İşyeri yemekhanesinde artık denetimi yapılmalı ve artıkların sebebi araştırılmalıdır. Yemek yemenin sadece besinsel ihtiyaçların karşılanması olmadığı unutulmamalı ve yemenin psikolojik bir ihtiyaç olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. İşyerinde genel sağlığın sağlanmasının diğer bir önemli kuralı ise, işyeri mutfağında ve yemekhanesinde temizlik ve hijyen kurallarına uyulmasıdır. Besin zehirlenmelerinin önüne ancak bu şekilde geçilebilir. İşçilerin sadece işyerinde sağlıklı beslenmesi yeterli olmamaktadır. Bu yüzden işyerinde çalışan bireylerin sağlıklı beslenme ilkelerini bilmeleri gerekmektedir.
BÜTÜN BUNLAR NASIL SAĞLANABİLİR?
Bir işyerinde ve ya fabrikada bütün bu düzenlemenin sağlanmasının en kolay yolu, bir diyetisyen ile çalışmaktır. Uluslar arası İşçi Örgütü de, endüstriyel kuruluşlarda diyetisyenin bulunmasının gerekli olduğu görüşündedir. Beslenme ve diyet uzmanı, çalışanların enerji ve besin öğelerinin hesaplanmasında ve bu ihtiyaçların uygun menüler ile karşılanmasında, mutfakta hijyenin ve uygun koşulların sağlanmasında, işçilerin ve ailelerinin beslenme konusunda bilinçlenmesinde, mutfak ve yemekhane artıklarının önlenmesinde ve özel diyet alması gereken çalışanların beslenmesinin düzenlenmesinde görev alabilecek tek yetkin kişidir.
REFERANSLAR
1) Baysal A. (2002) Beslenme, Hatipoğlu Yayınları, Ankara
2) Beyhan Y. (2006) Kurum Beslenmesi Dersi, Sözlü bildirim, Ankara