
Gebelik döneminde annenin alması gereken enerjinin öneminden bahsetmiştik.
Şimdi düşünün sizin alacağınız her besin bebeğinize iyi veya kötü etki yapacak. Bu sebepten dolayı aldığınız her besini seçerken dikkatli olmak zorundasınız. Aldığınız besinlerin niteliği ne kadar önemli ise, besinlerden aldığınız günlük enerji miktarı da önemlidir. Çünkü bu dönemde almanız gereken enerjiye 500 kalori ek yapmalısınız. Süt üretimi için gerekli olan enerji; gebelik döneminde vücudunuz da yağ olarak depolanan enerji ve şu alda aldığınız besinlerden üretilen enerji ile sağlanmaktadır. Kilolarınızdan şikâyetçi misiniz? Ve hemen bu kilolardan kurtulmak mı istiyorsunuz?
Emziklilik dönemindeki en iyi kilo kaybını çocuğunuzu emzirerek sağlayabilirsiniz. Yani bu dönemdeki en iyi diyet bebeğinizi emzirmektir. Vücudunuz süt üretebilmek için her gün 100–150 kalori arası harcamaktadır ve siz bebeğinizi emzirdikçe vücudunuz daha çok süt oluşturacaktır ve bu daha çok kalori kaybı demektir. İlk 6 ay bebeğinize sadece anne sütü vermelisiniz.
Bu dönemde diyet yapmanız ve aldığınız besinleri azaltıp kilo kaybetmek istemeniz süt üretimini azaltacaktır. Bu durum da bebeğiniz daha az süt alacak ve zekâ gelişimi daha düşük olacaktır. Unutulmaması gereken bir nokta ise erken kesilen anne sütünün ileride kronik hastalıklara yakalanma riskini arttırmasıdır. Günümüzde birçok annenin sütünün erken kesilmesi bu bilinçsiz olarak yapılan diyetlerdir.
BEBEĞİNİZ VE SİZİN İÇİN BESİN ÖĞELERİ
Emziklilik döneminde besin öğelerine olan ihtiyaç artmaktadır. Özellikle iki veya üçüncü aydan daha uzun süre emzirmede bu ihtiyaç daha fazla olmaktadır.
Emzirme döneminde kalsiyum alımınıza çok dikkat etmelisiniz, çünkü yetersiz alım sonucunda vücudunuz kemiklerinizdeki kalsiyumu kullanır ve ileriki yaşlar için osteoporoz riski artmaktadır. Yeterli miktarda et ve kurubaklagil içeren diyetlerde protein ihtiyacı karşılanmaktadır. Bu dönemde çinko ve magnezyum alımı arttırılmalıdır. Ülkemizde bu minerallerin alımlarının çok düşük olduğu bilinmektedir ve bu durum anne ve bebek için risk oluşturmaktadır. Magnezyum tam buğday, fındık ve kurubaklagillerde bulunmaktadır. Ayrıca anne sütünün verimliliğini arttırmak için B12 ve D vitamini alımları arttırılmalıdır. Vejetaryen anneler B12 desteği almalıdır (bir doktora danışarak) , çünkü bu vitamin yalnızca hayvansal kaynaklı besinlerde bulunmaktadır. D vitaminini karşılamak için güneş ışığından yeteri kadar yararlanmak ve diyetinizde bulunan besinlerin D vitamini içermesi gerekmektedir. Folattan gebelik döneminde de bahsettiğimiz gibi çok fazla yararı vardır. Annenin bu dönemde 500 mcg folat alması gerekmektedir. Sıvı alımı ise gebelikteki gibi 10–13 su bardağı olmalıdır. Su, süt ve meyve suyu (taze sıkılmış) tüketimi düzenli olmalıdır.
ZARARLI ALIŞKANLIKLARINIZ ANNE SÜTÜNÜ ETKİLER Mİ?
ALKOL
Alınan alkol, süt salgılama reflekslerinizi etkileyecek ve süt salgılamasını azaltacaktır. Siz belki rahatlamak belki de keyiften içtiğiniz ve bir kereden bir şey olmaz dediğiniz alkol sütünüze geçecek ve bebeğinizin alkol almasına neden olacaksınız.
SİGARA
Sigara ile aldığınız nikotin anne sütüne geçer. Nikotin, Sütünüzün verimi de azaltır. Çünkü sigara da alkol gibi süt salgılama refleksini azaltmaktadır.
Bebeğinizi gerçekten düşündüğünüzü gösterin ve onun yanında sigara içmeyin, çünkü pasif içicilikte onun için çok zararlı olmaktadır.
İLAÇLAR
Bebeğiniz için potansiyel risk oluşturmak istemiyorsanız aspirinde dâhil olmak üzere alacağınız her ilaçta doktorunuza başvurmalısınız
REFERANSLAR
1) Duyff RL. Çeviri Ed: Prof. Dr. H. Tanju BESLER, Prof. Dr. Sevinç YÜCECAN, Prof. Dr. Gülden PEKCAN, Dr. Berat NURSAL TOSUN, Amerika Diyetisyenler Derneği’nin GELİŞTİRİLMİŞ BESİN ve BESLENME REHBERİ, John Wiley&Sons, Inc. (İzniyle Dora Ticaret ve Gıda Sanayi A.Ş), New Jersey.
2) Köksal G. (2000) Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayınları, Ankara
3) Ralph A. (1993) Human Nutrition and dietetics, Churchill Livingstone, Edinburgh