
Görevleri nelerdir?
—Bitkisel kaynaklardaki demirin vücutta emilmesini sağlar.
—Kişiyi yaralanmalara karşı korur.
—Kollejenin yapımında yardımcı görev üstlenmektedir.
—Diş etlerinizin sağlığının korur.
—Sizi enfeksiyonlara karşı korur ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Yeterli miktarda alınmadığı durumlarda;
Yetersiz alım sonucu skorbüt hastalığı meydana gelmektedir. Skorbüt özellikle diş ve diş etlerinde görülen kanamalar ve şişmelerdir. Ayrıca yara iyileşmesi sürecide C vitamini yetersizliğinde uzar.
Peki ya fazla tüketiyorsanız;
C vitamini suda eriyen bir vitamin olması sebebi ile ve vücutta depolanamaması nedeni ile fazla miktarda alım olduğumda vücuttan dışarı atılır; fakat alım uzun süreli çok fazla miktarda olursa böbrek taşları oluşma riski artmaktadır.
Zengin kaynakları inceleyelim;
Hepimizin bildiği gibi C vitamini turunçgillerde yani portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyvelerde yüksek miktarda bulunmaktadır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, patates, domates, yeşil biber ve kavunda iyi bir C vitamini kaynağıdır. Buradan da çıkarabileceğimiz sonuç C vitamini bitkisel kaynaklı besinlerde yüksek miktarda bulunmaktadır.
REFERANSLAR
1)Duyff RL. Çeviri Ed: Prof. Dr. H. Tanju BESLER, Prof. Dr. Sevinç YÜCECAN, Prof. Dr. Gülden PEKCAN, Dr. Berat NURSAL TOSUN, Amerika Diyetisyenler Derneği’nin GELİŞTİRİLMİŞ BESİN ve BESLENME REHBERİ, John Wiley&Sons, Inc. (İzniyle Dora Ticaret ve Gıda Sanayi A.Ş), New Jersey.
2)Köksal G. (2000) Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayınları, Ankara
3)Nutrition Society (2005) Clinical Nutrition, Blackwell Science, Oxford
4)Ralph A. (1993) Human Nutrition and dietetics, Churchill Livingstone, Edinburgh