BİZE ULAŞIN

    Bakır

    Görevleri: Vücudumuzda yer alan bakır minerali, kaslarda, karaciğerde, beyinde ve kanda bulunur.

    -Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda görevlidir.

    -Birçok enzimin yapısında bulunur.

    -Demirin vücutta kullanılmasında rolü vardır.

    -Enerji oluşumunda görevlidir.

    -Vücutta protein sentezi için gereklidir.

    -Sinir iletimi sağlayan kimyasal maddelerin sentezinde görevlidir.

    -Serbest radikallerden korunmada etkiye sahiptir.

    -Melanin sentezinde görevlidir.

    Yetersizliği: Uzun süreli bakır yetersizliği, bakır desteği ile düzeltilemeyen anemilere neden olabilir. Çocuklarda büyüme geriliğine sebep olabilir. Bakır yetersizliği genellikle uzun süre beslenme yetersizliği ile karşı karşıya kalmış, malnütrisyonlu çocuklarda gözlenir.

    Fazla Alım: Fazla miktarda bakır alımı, vücutta toksik etki gösterir. Wilson hastalığı, vücutta oluşan çeşitli bozukluklar sonucunda vücutta bakır birikmesine yol açar. Bakır, beyinde, karaciğerde ve kanda birikmektedir. Hastalığın belirtileri, sinir sistemi bozuklukları ve karaciğer sirozudur.

    Kaynakları: En zengin kaynağı kabuklu deniz hayvanları ve sakatatlardır. Fındık, fıstık, susam, ayçiçeği tohumu, kurubaklagiller, soya fasulyesi, pekmez, etler, çikolata ve kakao da diğer zengin kaynaklardır. Kurutulmuş meyveler ve yeşil sebzeler de bakır içermektedir. Çeşitli besinlerin bakır içeriklerini aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

    Vücutta Biyoyararlılığını Arttıran ve Azaltan Durumlar: Aşırı miktarda posa ve tahıllar ile fitat alımı ve demir, çinko gibi minerallerin çok yüksek miktarlarda tüketilmesi biyoyararlılığını azaltabilir. Yeterli miktarlarda protein içeren bir diyet, vücutta bakır kullanımını destekler.

    REFERANSLAR

    1)Duyff RL. Çeviri Ed: Prof. Dr. H. Tanju BESLER, Prof. Dr. Sevinç YÜCECAN, Prof. Dr. Gülden PEKCAN, Dr. Berat NURSAL TOSUN, Amerika Diyetisyenler Derneği’nin GELİŞTİRİLMİŞ BESİN ve BESLENME REHBERİ, John Wiley&Sons, Inc. (İzniyle Dora Ticaret ve Gıda Sanayi A.Ş), New Jersey.

    2)Köksal G. (2000) Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayınları, Ankara

    3)Nutrition Society (2005) Clinical Nutrition, Blackwell Science, Oxford

    4)Ralph A. (1993) Human Nutrition and dietetics, Churchill Livingstone, Edinburgh